Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak rozhodnout o raketové základně

Co má společného likvidace amerického vyhořelého jaderného paliva, zahájení těžby uhlí v nedotčené části Bornea a výstavba protiraketové základny v Česku? Jde o velké a složité projekty s dalekosáhlými finančními, politickými a sociálními důsledky.

Co má společného likvidace amerického vyhořelého jaderného paliva, zahájení těžby uhlí v nedotčené části Bornea a výstavba protiraketové základny v Česku? Jde o velké a složité projekty s dalekosáhlými finančními, politickými a sociálními důsledky. Rozhodnout o nich není vůbec jednoduché. Ve všech případech musíme porovnávat věci, které jsou vlastně nepoměřitelné – jako kdybychom měli sčítat jablka a hrušky. Jak tedy přistoupit k takovým rozhodnutím?

Jednou možností je svěřit vše parlamentu nebo vládě. Podobné projekty se však svou složitostí i významem jaksi vymykají standardnímu mandátu zákonodárné a výkonné moci. Nabízí se tedy referendum. Máme ale odvahu sami, každý sám za sebe, posuzovat například dopady havárie na raketové základně nebo pravděpodobnost, že jednoho dne budeme v našem vzdušném prostoru muset zneškodnit cizí střelu?

Další možností je odevzdat problém do rukou expertů z příslušných ministerstev. Ani takový postup ale nepomůže. Experti budou sice problému rozumět, co když se ale rozhodnou dát výstavbě základny červenou třeba proto, aby v budoucnu nemuseli pro své ministry zpracovávat více analýz?

Stručně řečeno, u občanů hrozí neúplné informace, u expertů nevyvážené preference. Ideální rozhodovací proces skutečně nevymyslíme. Stačí ale pohled za naše humna, abychom zjistili, že určitý uspokojivý postup existuje. Říká se mu trochu vágně „rozhodovací analýza“ (decision analysis). Kouzlo tohoto přístupu spočívá v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].