Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Benedikt muslimský

Měla to být nejnebezpečnější, nejchoulostivější a nejkritizovanější papežská cesta moderní éry. Tak předvídala návštěvu Benedikta XVI. v Turecku britská BBC. Nakonec to byl úspěch.

Fotografie: Kristův náměstek a sekulární svatý – před mauzoleem Atatürka, Ankara, 28. listopad. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kristův náměstek a sekulární svatý – před mauzoleem Atatürka, Ankara, 28. listopad. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Měla to být nejnebezpečnější, nejchoulostivější a nejkritizovanější papežská cesta moderní éry. Tak předvídala návštěvu Benedikta XVI. v Turecku britská BBC. Nakonec to byl úspěch.

Svého času se Stalin ironicky ptal, kolik že má papež divizí. Dnes už se nepošklebuje snad nikdo. Právě naopak: v představách kdekoho jako by sám papež měl zvládnout agendu, jež zdaleka přesahuje jeho možnosti a měla by náležet spíše divizím politiků. Leč nepošklebujme se ani my.

Miliony prostých Turků i obecně muslimů nerozlišují nuance evropských úřadů, jejich kompetence a mandáty, vyváženost moci. Pro ně zkrátka papež reprezentuje Evropu, právě on je jednou z jejích vrcholných institucí. Takže Benediktovo „rádi bychom viděli Turecko v EU“, jak to po osobním rozhovoru prezentoval premiér Erdogan, neslo věrohodný punc. Přišlo navíc o den dříve, než Evropská komise rázně přibrzdila přístupové rozhovory s Ankarou.

Mnohem složitěji než mezi Evropany a Turky vzniká věrohodnost mezi křesťany a muslimy. Benediktova instituce je stará dva tisíce let a tomu odpovídá i rychlost jejích změn. Ale i tady se za rok a půl nového pontifikátu dá něco vysledovat. „Papeže omluv a empatie“ Jana Pavla II. nahradil „papež dialogu a rozumu“ Benedikt XVI.

Vždyť jsem na univerzitě

Výstraha BBC nebyla vůbec planá. Stačí prolistovat noviny za poslední rok. V předjaří propukly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].