Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Předběhli jsme Ameriku, merci

Podle Reportérů bez hranic má Česko pátý nejsvobodnější tisk na světě. To zahřeje u srdce a potěší všechny milovníky žebříčků. Ale jak takové měření svobody vlastně vypadá?

Ta skvělá zpráva prolétla všemi zdejšími novinami: podle Reportérů bez hranic má Česko pátý nejsvobodnější tisk na světě. To zahřeje u srdce a potěší všechny milovníky žebříčků. Ale jak takové měření svobody vlastně vypadá?

Pařížská centrála Reportérů bez hranic (RSF) sestavuje svůj každoroční žebříček – říká průvodní zpráva – na základě pohovorů s místními novináři, aktivisty v oblasti lidských práv a právníky. To zní důvěryhodně. Jenže už po prvních telefonátech na Syndikát novinářů ČR, do celostátních novin, nadace Člověk v tísni a na pražskou katedru žurnalistiky se ukazuje, že české informační zdroje budou velkou hádankou. Stážistka evropské sekce RSF Zuzana Loubet del Bayle po poradě s nadřízeným prozrazuje, že spolupracovníci v České republice jsou dva. První je korespondent francouzské agentury AFP a jeho jméno se „nesmí za žádnou cenu zveřejnit“, říká stážistka s tím, že v opačném případě by mohla mít velké potíže.

Jméno druhého spolupracovníka se zveřejnit smí. Má jím být Hana Bakičová z Českého rozhlasu. Jenže údaje RSF jsou zastaralé a Hana Bakičová, bývalá mluvčí portálu Seznam.cz, už nepracuje ani v rozhlase, ani v Seznamu. Po delším pátrání se ji podaří objevit na ministerstvu dopravy v oddělení mezinárodních vztahů a protokolu, kam nastoupila po krátkém angažmá v týdeníku Ekonom. S Reportéry bez hranic podle svých slov spolupracuje dobrých pět šest let.

Zuzana Loubet del Bayle z pařížské centrály se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].