Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Drobnými krůčky k vyšším emisím

Ministerstvo životního prostředí přichází s návrhem zvednout v Bruselu povolenou hranici emisí skleníkových plynů pro Česko o 4 miliony tun oproti loňsku; jinak prý nejde udržet zdejší hospodářský růst.

Ministerstvo životního prostředí přichází s návrhem zvednout v Bruselu povolenou hranici emisí skleníkových plynů pro Česko o 4 miliony tun oproti loňsku; jinak prý nejde udržet zdejší hospodářský růst (S českou trochou do komína, Respekt č. 46/2006). Děje se tak právě ve chvíli, kdy renomovaný tým britského vědce Nicholase Sterna zveřejnil svou na nejvyšší míru varovnou zprávu o hrozbě globálního oteplování, způsobeného právě těmito plyny. Co si s tím rozporem počít? Přinášíme úryvky z internetové debaty čtenářů Respektu.

Pohoda v montovně

Česká vláda je na první pohled ve věci plánovaného rozložení emisních povolenek pro průmysl a energetiku ve složité situaci. Jako členu Strany zelených mi není zcela příjemné komentovat rozhodnutí ministerstva životního prostředí navrhnout navýšení hrubého množství povolenek pro český průmysl na léta 2008–2012 o dalších 5% oproti stávajícímu stavu. Zároveň se jedná o velice konzervativní přístup ministerstva zohledňující i nadále plánovaný rozvoj průmyslových oblastí, jako je výroba automobilů či investičního strojírenství či uhelné energetiky. Přes upozornění Evropské komise tedy dále pokračujeme v trendu drobného růstu úhrnných emisí a tak trochu i v devalvaci snahy Evropy jako celku snižovat svou ekologickou stopu institutem povolenek.

Současná politika vládních investic, jak vidno, pod správou ODS nedozná žádné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].