Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Urychlil konec Delvity i občanský bojkot?

Z českého trhu mizí prodejní řetězec Delvita, což vyvolalo také otázku, nakolik se na nuceném odchodu podepsalo i jeho arogantní chování v Rudné u Prahy.

Z českého trhu mizí prodejní řetězec Delvita, což vyvolalo také otázku, nakolik se na nuceném odchodu podepsalo i jeho arogantní chování v Rudné u Prahy.

Konec prodejen Delvity v České republice je v posledních dnech tématem mnoha komentářů. Nikdo ale dosud nezmínil významný faktor, který určitě přispěl k jejímu neúspěchu. A tím je bojkot nakupování v Delvitě, který probíhá celých jedenáct let, co tento řetězec na českém trhu působí. Nejen já osobně, ale i řada lidí v celé republice se Delvitě úzkostlivě vyhýbá od doby, kdy při výstavbě svého centrálního skladu v Rudné u Prahy vybagrovala a zcela zničila vzácné archeologické naleziště z období před naším letopočtem.

Jednalo se zřejmě o největší polistopadovou likvidaci kulturního dědictví v Česku. Archeologové tehdy v roce 1995 marně protestovali. Na rozsáhlé, ale nedostatečně prozkoumané naleziště vjela těžká technika. Kostry, nádoby, šperky i nesmírně vzácné pozůstatky staveb byly zcela zničeny a vyvezeny na skládku.

Trestní stíhání manažerů Delvity nakonec vyšuměla do ztracena, v odborné veřejnosti ale nebyl tento barbarský čin dodnes zapomenut. Osobně neznám žádného historika, archeologa nebo zájemce o keltskou kulturu, který by si kdy v Delvitě koupil byť jen suchý rohlík.

V současné situaci, kdy hospodaření Delvity u nás končí tak neslavně, cítím hlubokou satisfakci a jsem rád, že i já a moji přátelé jsme k němu trochu napomohli svým bojkotem.

Potvrzuje se, že bezohledné jednání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].