Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Potřebný šašek Borat

Ve čtvrtek dorazí do českých kin Borat, napůl fikce a napůl reality show o primitivovi z postsovětské země, který po cestě napříč kontinentem studuje americké mravy.
Je to víc než film a víc než legrace, je to vlastně výzva divákům, co unesou.

Ve čtvrtek dorazí do českých kin Borat, napůl fikce a napůl reality show o primitivovi z postsovětské země, který po cestě napříč kontinentem studuje americké mravy.

Je to víc než film a víc než legrace, je to vlastně výzva divákům, co unesou.

Borata vymyslel a hraje pětatřicetiletý Sacha Baron Cohen, britský historik s diplomem z Cambridge. Borat je odporný. Myslí jenom na sex, neumí používat záchod, nenávidí Židy, škodí sousedům a je kazašský nacionalista.

V Americe se obrátí v militantního křesťana a domů do Kazachstánu si odveze coby nevěstu přestárlou černošskou prostitutku. Film už od září láme v USA kasovní rekordy a Barona Cohena žalují a viní z urážek na cti kazašské úřady, obyvatelé rumunské vesnice, kde se film natáčel, pár Američanů, kteří se nechali vyprovokovat k rasistickým hláškám, a údajně i soft pornohvězda Pamela Andersonová. Něco takového svět filmu nepamatuje snad od dob Života Briana v roce 1979. Jak ale může absurdní postava z filmu natočeného „jakoby“ amatérsky způsobit mezinárodní skandál? Jak může spustit zásadní debatu o smyslu politické korektnosti?

Dvojí metr?

Názory, že smyšlená postava Borata Sagdijeva je „přes čáru“, jsou trojího druhu a pocházejí nejen od „potrefených“, ale také z řad obránců lidských práv a od některých filmových kritiků. Podle nich je prý film jednak politicky nekorektní vůči menšinám. Za druhé zneužívá lidí, kteří nevěděli, jak bude filmový…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].