Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Matička Vlast volá

Se ztrátou pozice supervelmoci se Moskva nesmířila. Nyní se ukazuje, že se nehodlá smířit ani s poklesem své populační váhy. Právě proto prezident Vladimir Putin vyhlásil program „velkého návratu“ etnických Rusů.

Fotografie: Křtít domácí už nestačí. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Křtít domácí už nestačí. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Se ztrátou pozice supervelmoci se Moskva nesmířila. Dokládá to odporem k protiraketovému systému USA. Nyní se ukazuje, že se nehodlá smířit ani s poklesem své populační váhy. Se situací, kdy počet obyvatel klesá o tři čtvrtiny milionu ročně, ubývá Rusů jako národa i občanů Ruské federace. Právě proto prezident Vladimir Putin vyhlásil program „velkého návratu“ etnických Rusů.

Před pouhými 15 lety byl Sovětský svaz třetí nejlidnatější zemí planety a mířil k metě 300 milionů. Pak ztratil nejenom polovinu populace rozpadem impéria, ale i ono „zbytkové Rusko“ demograficky chátrá. Nyní se propadlo pod 143 milionů, což znamená, že na jeho dosud sedmou příčku již dotírá Bangladéš, zatímco USA na třetí pozici metu 300 milionů právě v říjnu překonaly. Putin se demografické katastrofě věnoval v přímé televizní debatě s občany a na 2. sjezdu ruské diaspory v Petrohradě ohlásil přistěhovalecký program. Moskva se snaží změnit zoufalou situaci i za cenu ztráty části své páté kolony v zemích bývalého Sovětského svazu. Zdá se, že na pořadu dne jsou jiné priority než boj proti „porušování práv ruskojazyčné menšiny“ v Pobaltí či na Ukrajině. Velká repatriace a podporovaný baby boom (velké příspěvky na druhé a další děti) mají zachránit slábnoucí velmoc před vymíráním a samotnému Putinovi vylepšit jeho program „pronárodní politiky“.

Moskva láká, Sibiř si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].