Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Žáci pozor, nulová tolerance

Učitele už nelze beztrestně napadnout, ale má i zúženou volbu: přestupky žáků musí hlásit policii. Ukládá to status veřejného činitele, který proti školnímu násilí navrhuje polská vláda.

Fotografie: Ministr se nám nelíbí, ale s násilím se pohnout musí. (Demonstrace proti Romanu Giertychovi, Varšava, 24. červen) - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ministr se nám nelíbí, ale s násilím se pohnout musí. (Demonstrace proti Romanu Giertychovi, Varšava, 24. červen) - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Učitele už nelze beztrestně napadnout, ale má i zúženou volbu: přestupky žáků musí hlásit policii. Ukládá to status veřejného činitele, který proti školnímu násilí navrhuje polská vláda.

Skupinka gdaňských gymnazistů při vyučování sexuálně napadla spolužačku: svlékla ji před třídou a vše natáčela na kameru mobilního telefonu. Děvče ponížení nevydrželo a doma spáchalo sebevraždu. To byl první ze série zveřejněných patologických jevů, které vedly ministra Romana Giertycha k vyhlášení programu „nulové tolerance“ pro „násilí a anarchii“. Slogan známý z New Yorku 90. let a jeho boje s pouliční kriminalitou se tak usídlil v polském školství.

Giertych, lídr Ligy polských rodin, se od začátku svého ministerského působení potýkal s odporem médií a protesty studentů i učitelů. Mimo jiné proto, že hodlal zavést „výchovu k vlastenectví“ a „zpřísnit disciplínu“. Po posledních událostech ale protesty znějí mnohem slaběji. „Pro ty z nás, kteří známe polské školy, nebyla tragédie v Gdaňsku překvapením,“ napsal list Rzeczpospolita. O všudypřítomném násilí mezi studenty i ve vztahu k učitelům se příliš dlouho mlčelo, a teprve medializovaný gdaňský případ vyvolal celostátní debatu.

Ředitelé podle svého

Podle ministerstva je na vině zejména přehnaný „liberalismus“. Giertychův náměstek Mirosław…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].