Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Teď už jede každý za sebe

Teď už jede každý za sebe

Přinášíme úryvky z rozhovorů českých historiků s předlistopadovými komunistickými funkcionáři.

J. Čejka o tom, co říkal československým komunistům v roce 1988 Alexander Jakovlev, jeden z architektů přestavby: Jakovlev řek jednoznačně: „Soudruzi. Kdo nepochopil společenské procesy v tomhle lágru (myšlen sovětský blok) i ve světě, kdo nepochopil nálady lidu, toho to brzo smete.“ – Hotovo. Ti tam seděli jako opaření, protože jim jasně řek, že je to smete.

M. Štěpán o své neúspěšné snaze svolat šéfy komunistických stran a přimět Gorbačova, aby vydal pokyny, co dál: A já jsem dostal takový malý úkol, ale ne od Gorbačovovy strany, abych objel v září (1989) všechny šéfy socialistických zemí, ne potajmu, ale bez konzultace s Moskvou. U Honeckera jsem byl, u Jaruzelského, v Bulharsku u Živkova. A vlastně (to byla) intrika proti Moskvě, bychom mohli říci. Ve finále tam (na poradu do Berlína) všichni nepřijeli. Gorbačov se zachoval tak, jak se zachoval, porada samozřejmě žádná nebyla a podle mě ten rozklad byl zpečetěn, že tedy teď už jede každý za sebe, ať to dopadne, jak to dopadne.

J. Poledník o řízení společnosti před listopadem: …vše se plánovalo a o všem se rozhodovalo ve vrcholných plánovacích orgánech, ale tyto orgány to předkládaly k rozhodnutí orgánům stranickým. Dámské vložky – to byl problém, takže se to muselo projednat ve stranickém orgánu. Bylo to až…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].