Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Má se platit za vstup do katedrály?

Vysoké vstupné do chrámu sv. Víta vyvolalo kritiku laické veřejnosti. Přinášíme debatu, která ukazuje, že spor o placení za vstup do kostela běží i uvnitř katolické církve.

Vysoké vstupné do chrámu sv. Víta vyvolalo kritiku laické veřejnosti. Přinášíme debatu, která ukazuje, že spor o placení za vstup do kostela běží i uvnitř katolické církve.

V tisku se objevila řada poznámek a názorů, že populární zpěvačka Madonna na kříži katolíkům vadí, ale proti vstupnému v katedrále sv. Víta nikdo z nich nic nenamítá. Navzdory všem svým zlozvykům se ještě pořád počítám ke katolíkům, a proto si dovolím druhou část citace poopravit. Mně totiž vstupné v katedrále taky vadí. Proč?

Nejprve chci předeslat, že katolickou církev podporuji (i finančně) a že jsem rád, že správu katedrály v létě po desítkách let konečně převzala metropolitní kapitula. Nejde o mě, ale o to, že když si manželé od nás z Vysočiny udělají výlet a zajdou do Svatovítské katedrály, tak za vstup zaplatí víc než za cestu do Prahy. Anebo předstírají, že se jdou modlit, a pak budou mít vstup zadarmo – ale to je ještě horší pro tvář církve; víme přece, že proti pokrytectví zakladatel křesťanství vystupoval víc než razantně.

Když vyjdu z toho, že většinu návštěvníků chrámu rozhodně netvoří bohatí podnikatelé, pak se ptám, koho toto „církevní“ vstupné nejvíc postihne. U institucí jiného typu by mně takové „spolufinancování“ nevadilo, jenže církev byla vždy nejsilnější právě tehdy, když se dokázala zastávat těch nejobyčejnějších lidí. Už jsem si zvykl na to, že u nás i tzv. nevěřící lidé očekávají od církve něco víc než od jiných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].