Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Důležitá zpráva o naší zemi

Petr Pithart se narodil roku 1941 v Kladně. Studoval Právnickou fakultu UK, kde až do r. 1971 pracoval jako asistent, od r. 1994 je tu docentem.

Petr Pithart • Autor: Karel Cudlín
Petr Pithart • Autor: Karel Cudlín

Petr Pithartse narodil roku 1941 v Kladně. Studoval Právnickou fakultu UK, kde až do r. 1971 pracoval jako asistent, od r. 1994 je tu docentem. Mezitím působil v různých zaměstnáních i mimo obor. V letech 1990–92 byl předsedou české vlády, od roku 1996 zasedá v Senátu PČR, kde byl zvolen podvakrát jeho předsedou a místopředsedou. Byl členem KSČ (1960–68), roku 1977 podepsal Chartu 77, v roce 1989 stál u zrodu Občanského fóra, od roku 1999 je členem KDU-ČSL. Do povědomí veřejnosti vstoupil v 60. letech jako novinář (redaktor Literárních novin) a publicista. Je autorem řady politologických a historických esejů, především na kontroverzní témata z moderních českých dějin, psaných původně pro samizdatové publikace.

Jak byste popsal neinformovanému pozorovateli, co se dnes děje v KDU-ČSL?

V KDU-ČSL probíhá velká debata o směřování, o stylu, který má a jímž by chtěla působit navenek, o možných spojencích… V té straně se teď mimořádně otevřeně o všem mluví a ani řadoví členové nemohou mít pocit, že jsou přehlíženi. Všechna ta ventilace, která může budit dojem až jisté neuspořádanosti, musí ale někam vyústit, aby se to nerozplynulo do chaosu.

Jaké vyústění byste si přál vy?

Všechno se to zhodnotí, pokud na lidoveckém sjezdu 9. prosince bude skutečně významnou většinou zvolen nový šéf nebo nová šéfka strany.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].