Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bruno Kreisky se dívá

Rakousko odvyká ze závislosti na velkých koalicích. Než pohodlnou dohodu socialistů a lidovců, to raději menšinový kabinet nebo i předčasné volby.

Rakousko odvyká ze závislosti na velkých koalicích. Než pohodlnou dohodu socialistů a lidovců, to raději menšinový kabinet nebo i předčasné volby.

Když vítězi voleb schází vládní většina, upeče se velká koalice. Tento zažitý model – 34 let z poválečné éry spolu vládli lidovci (ÖVP) a socialisté (SPÖ) – už v Rakousku neplatí. Sedm týdnů po hlasování nejenom není na obzoru nová vláda, ale stále otevřeněji se hovoří o předčasných volbách. Přitom 1. října se zdálo, že návrat k velké koalici je jediným možným řešením. Přesto skončily rozhovory těsně vítězných socialistů a druhých lidovců dříve, než se stačily pořádně rozběhnout.

Všechny mosty spáleny

Zdánlivě za to může vznik parlamentního vyšetřovacího výboru, jehož zřízení prosadili socialisté, Zelení a Svobodní hned na ustavující schůzi. Výbor má prošetřit okolnosti nákupu 18 nových stíhaček Eurofighter, o němž rozhodla konzervativní vláda Wolfganga Schüssela. Konzervativci nákup letounů vždy obhajovali, mimo jiné s poukazem na rozsáhlé offsetové programy, socialisté naopak slibovali, že v případě svého vítězství smlouvu na nákup stíhaček zruší. Lidovci, kteří parlamentní vyšetřování kategoricky odmítali, proto přerušili jednání s SPÖ až do doby, než členové výboru skončí svou práci.

Pravděpodobnost, že by obě strany spolu ještě mohly jednat a následně by přece jen vznikla velká koalice, je téměř nulová. Chybějí totiž nejenom velká témata, jež by mohla obě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].