Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

V Česku to bude dramatické

Jiří Rusnok (46) se narodil v Ostravě. Vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE. V osmdesátých letech začal pracovat jako referent ve Státní plánovací komisi, poté vedl oddělení sociální strategie na Federálním ministerstvu pro strategické plánování.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jiří Rusnok (46) se narodil v Ostravě. Vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE. V osmdesátých letech začal pracovat jako referent ve Státní plánovací komisi, poté vedl oddělení sociální strategie na Federálním ministerstvu pro strategické plánování. V letech 1992–1998 pracoval jako ekonom pro konfederaci odborových svazů. Vstoupil do ČSSD. V létě 1998 si jej vzal Vladimír Špidla na ministerstvo práce a sociálních věcí jako náměstka. V roce 2001 nahradil Pavla Mertlíka ve funkci ministra financí. Po volbách 2002 necelý rok vedl ministerstvo průmyslu a obchodu. Poté náhle z vysoké politiky odešel a začal pracovat jako poradce české pobočky společnosti ING. Zároveň je prezidentem Asociace penzijních fondů ČR. Patří k nejvýraznějším ekonomům ČSSD.

Proč se politici nedokážou tak dlouho dohodnout na sestavení vlády?

Naše demokracie je pořád dost mladá, má za sebou málo zkušeností, které by víc odrážely vědomí politických špiček, že mají velkou odpovědnost a že by měly občas být schopny jakési velkorysosti. Navíc tu zkušenost tady máme: v roce 1996 byl Václav Klaus schopen se dohodnout s Milošem Zemanem na tom, aby umožnil vznik vlády výměnou za jisté kontrolní funkce a pozice v parlamentu. To teď nefunguje.

Proč neudělá ČSSD stejný krok?

Přiznám se, že v prvních týdnech po volbách jsem toto řešení považoval za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].