Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 11 lety

Drobní akcionáři, plačte – vzkázali právě před jedenácti lety českým občanům finančníci sdružení v tajemné skupině Motoinvest. Začala „třetí vlna privatizace“.

Fotografie: Titulní strana 45/1995 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Titulní strana 45/1995 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Drobní akcionáři, plačte – vzkázali právě před jedenácti lety českým občanům finančníci sdružení v tajemné skupině Motoinvest. Začala „třetí vlna privatizace“.

„Na první tiskové konferenci Motoinvestu minulý pátek,“ píše o tom komentář tehdejšího Respektu, „prohlásila skupina makléřů, která třetí vlnu vymyslela, že jsou ,mladí kluci‘, kterým nejde o peníze (těch mají údajně dost), ale o vytvoření ,vlivné a mocné finanční skupiny‘, která by se trefila do kapitálového trhu podobně, jako třeba Viktor Kožený střelil svého času do kuponové privatizace. To se ,klukům‘ z Motoinvestu zcela podařilo. Jejich postup byl ďábelsky jednoduchý: nejdříve si půjčili od bank peníze na nákup akcií, které pak dávali dalším bankám do zástavy jako garanci za další úvěry, za které nakupovali další akcie. Peníze na zakoupení podílů ve fondech ovládaných velkými bankami tak z valné části získali od těchto bank samotných. A když se pak naše největší finanční domy probudily ze spánku, nezbylo jim nic jiného než nakoupit od Motoinvestu kontrolní balíky svých fondů zpět – samozřejmě za vyšší cenu. Takto jednoduše vydělali ,kluci‘ stamiliony. Mohli bychom jim gratulovat ke geniálnímu nápadu, kdyby… Kdyby to všechno nebylo možné jen s využitím děr v našem zákonodárství. Kupříkladu v USA či v Británii by se za to, co provedli, ocitli za mřížemi.“

Jsme ale v Čechách, a tak na šéfa Motoinvestu čekala nikoli věznice, nýbrž hvězdná politická kariéra; jejím vrcholem se stal post poradce ministra financí v sociálnědemokratické vládě Miloše Zemana.

Respekt č. 45/1995

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2006 pod titulkem Před 11 lety