Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Miluju Štrasburk a Lenina

Komunistický svaz mládeže (KSM) se dostal do potíží, když si pár občanů náhodou všimlo výzev k leninskému teroru v jeho programových tezích.

Prasklo na ně, že vyznávají teror, takže vnitro jejich spolek zakázalo. A mladí komunisté si to chválí: „Jedeme dál jako vždy,“ říká jejich šéf. „Jen se nám po té reklamě víc hlásí noví členové.“

Komunistický svaz mládeže (KSM) se dostal do potíží, když si pár občanů náhodou všimlo výzev k leninskému teroru v jeho programových tezích. To se stalo před rokem. Úředníci vnitra pak pětisetčlennému spolku pohrozili rozpuštěním, pokud se oficiálně nevzdá plánu „bojovat za revoluční svržení kapitalistického řádu masami pracujících“ a propagace leninismu. Mladí komunisté na to řekli, že než by zapřeli Lenina, raději odejdou do ilegality.

Jenže tváří v tvář blížící se hrozbě zásadovost trochu ochabla: svaz problematickou pasáž programu přeformuloval. Ministerští úředníci to ovšem vzali spíš jako provokaci (KSM už nebojuje, ale „stojí na straně boje“, a jde mu nikoli o svržení, ale o „překonání“ kapitalistického řádu masami pracujících) a spolek rozpustili.

Plné diáře

Od zákazu uplynuly téměř čtyři týdny a nic nenasvědčuje tomu, že by se mladá záloha komunistické strany chystala do podzemí. Naopak. Diáře členů KSM jsou nabité akcemi – uplynulý víkend organizovali v Praze konferenci mladých leninistů z celé Evropy, následující víkend je čeká konference o „analýze úlohy KSČ při budování socialismu“, v půlce listopadu se jede do Německa na demonstraci proti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].