Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kolik bude stát oteplování

Zpráv o nebezpečích, která přináší globální změna klimatu, v posledních letech rychle přibývá. Ta poslední, zveřejněná počátkem minulého týdne, je však v něčem výjimečná; hovoří jazykem ekonomů, operuje s termíny jako hrubý domácí produkt, ekonomický růst a spotřeba.

Fotografie: Nicholas Stern: Investujte, abyste ušetřili. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Nicholas Stern: Investujte, abyste ušetřili. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zpráv o nebezpečích, která přináší globální změna klimatu, v posledních letech rychle přibývá. Ta poslední, zveřejněná počátkem minulého týdne, je však v něčem výjimečná; hovoří jazykem ekonomů, operuje s termíny jako hrubý domácí produkt, ekonomický růst a spotřeba. Její poselství? Ohřívání planety nás přijde na dost peněz, to v každém případě. Pokud ovšem proti němu začneme okamžitě bojovat, cena za obranu nemusí být nijak hrozivá. Jestliže ale nepodnikneme nic, přesněji zůstaneme u toho mála, co zatím děláme, zaplatíme nakonec opravdu hodně.

Nejprve shrňme východiska: Už v roce 2001 zveřejnil Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) studii, která ukazuje, že globální vzrůst teploty, k němuž došlo v posledních zhruba čtyřiceti letech, nemůžeme svádět na Slunce ani na výbuchy sopek. Způsobila jej především činnost člověka, hlavně vypouštění skleníkových plynů do ovzduší (v této věci existuje mezi vědci konsenzus, byť se ojedinělé nesouhlasné projevy ozývají). Studie zároveň vyúsťuje v neveselý závěr: i pokud se nám během příštích 100 let podaří dosáhnout toho, že emise skleníkových plynů přestanou rok od roku růst a začnou klesat, nemůžeme čekat, že se vše okamžitě vrátí k výchozímu stavu. Příroda si nedá poručit ze dne na den. Globální teplota poroste, byť velmi zvolna, ještě stovky let a hladina moří bude stoupat dokonce po tisíciletí.

Přesto ještě není pozdě na obranu, upozorňuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].