Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Emise nedáme

Boj s globálním oteplováním se prodraží tím více, čím déle jej budeme odkládat. Vyplývá to ze zprávy britského ekonoma Nicholase Sterna, zveřejněné minulý týden.

Boj s globálním oteplováním se prodraží tím více, čím déle jej budeme odkládat. Vyplývá to ze zprávy britského ekonoma Nicholase Sterna, zveřejněné minulý týden. Odmítneme-li investovat do snížení emisí skleníkových plynů, hrozí globální ekonomice vážné otřesy.

Česko se ovšem vydává přesně opačným směrem. Vláda chce poslat do Bruselu návrh, podle něhož by mohly české podniky až do roku 2012 vypouštět do ovzduší každoročně přes 100 milionů tun CO2. Loni přitom vypustily jen 82 milionů tun, o 16 milionů tun méně, než měly povoleno. Proč se tedy má limit zvyšovat? Prý kvůli ekonomickému růstu. Jenže podle Sterna jde právě o to, aby se vazba mezi ekonomickým růstem a růstem emisí přerušila. Globální ekonomiku je třeba co nejrychleji přebudovat tak, aby svět bohatnul i v podmínkách, kdy emise klesají.

Usilovně lobbujícím českým firmám se vyšší emisní limit vyplatí, mohou totiž nevyčerpané množství emisí prodat na trhu a vydělat na tom. Loni utržily tímto způsobem miliardy korun. Systém obchodování, který měl emise snížit, hodlá česká politická a hospodářská elita použít jako dojnou krávu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].