Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Zlatý hoch z Gruzie

Propaganda Kremlu vykresluje Michaila Saakašviliho jako pouhou loutku v rukou západních nepřátel Ruska. Jeho přívrženci naopak tvrdí, že mladý a Západem respektovaný prezident je jedinou nadějí této země.

Fotografie: Michail Nikolozovič Saakašvili. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Michail Nikolozovič Saakašvili. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

George W. Bush přijíždí na návštěvu do Tbilisi a svého gruzínského kolegy Saakašviliho se ptá: „Prosím tě, to jste pojmenovali tu vaši zem po jednom z našich států anebo rovnou na mou počest?“ Anekdota vychází ze slova Georgia, anglického označení Gruzie. Především ale vystihuje výrazně proamerickou politickou linii nejmladšího prezidenta na světě, která mu vysloužila nenávist jedné části postsovětského publika a obdiv té druhé. Právě od této linie se odvíjí současné tažení Moskvy proti Gruzii – proti její diplomacii, jejím hospodářským zájmům i jejím občanům působícím v Rusku.

Propaganda Kremlu vykresluje Michaila Saakašviliho jako pouhou loutku v rukou západních nepřátel Ruska, kteří chtějí odtrhnout co nejvíce bývalých sovětských republik od Moskvy nejen formálně, ale i politicky, ekonomicky a vojensky. Přívrženci Saakašviliho naopak tvrdí, že mladý a Západem respektovaný prezident je jedinou nadějí této země. Nadějí na to, že Gruzie, posledních patnáct let zmítaná válkami, táhlými konflikty, chudobou a ekonomickým kolapsem, se obrodí, přiblíží se k evropské civilizaci a časem se začlení do NATO a EU.

Kde najít spojence

Michail Saakašvili se narodil 21. prosince 1967 v Tbilisi. Dnes si již málokdo vzpomene, že týž den v roce 1879 spatřil světlo světa jiný proslulý Gruzín – Josef Vissarionovič Džugašvili alias Stalin. Pro mnohé Gruzíny jeho jméno…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].