Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.oyonale.com

Co odkaz, to další obrázek. Jsou jich snad stovky a všechny mají společné jediné: končí-nekončí v polovině věty. Co byste ostatně chtěli, když se ten svět jmenuje Kniha začátků?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Představte si svět, kde z prasklin asfaltu před očima rostou stromy, obrubník se mění v lano nad propastí plnou příšerek od Hieronyma Bosche, a vy kroužíte nad ulicemi města vzdálené budoucnosti prostorem plným vernovských letadélek. Samozřejmě jen na obrazovce – ale přitom je ten svět fotograficky věrný, někdy i trojrozměrný, a půvabně tajuplný. Příšerky vzbuzují spíš příjemné šimrání než hrůzu, a vy se s dychtivostí začtete do povídky, kterou obrázek otevírá; ale ta se větví v hypertext, co odkaz, to další obrázek. Jsou jich snad stovky a všechny mají společné jediné: končí-nekončí v polovině věty. Co byste ostatně chtěli, když se ten svět jmenuje Kniha začátků?

Má ji na svědomí francouzský programátor a výtvarník Giles Tran, který ve své internetové galerii rozehrává neuvěřitelné možnosti počítačového modelování trojrozměrných prostorů – a současně neustále připomíná, že i v našem světě stojí za to žít také díky jeho neukončenosti, nezodpovězeným otázkám a obzorům, které lze toliko před sebou posouvat, ale ne překračovat.

A co že to znamená Oyonale? Prý nic, aspoň v žádném známém lidském jazyce; autor prostě hledal jméno domény, které bylo náhodou volné. Současně však je Oyonale hrdinkou jedné z jeho mikropovídek, kde –

Autorka je bioložka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2006 pod titulkem www.oyonale.com