Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Střední Evropa zažívá kocovinu

Kai-Olaf Lang (1967) pracoval ve Spolkovém institutu mezinárodních a východních studií (BI-Ost). Od roku 2001 působí v Nadaci věda a politika (SWP), nejdůležitějším zahraničně-politickém think tanku německé spolkové vlády, kde se zabývá problematikou střední Evropy a EU.

Fotografie: Kai-Olaf Lang. • Autor: Respekt
Fotografie: Kai-Olaf Lang. • Autor: Respekt

Kai-Olaf Lang (1967) se narodil ve Tuttlingenu. Po studiu politologie a veřejné správy pracoval od roku 1999 ve Spolkovém institutu mezinárodních a východních studií (BI-Ost) v Kolíně na Rýnem. Od roku 2001 působí v Nadaci věda a politika (SWP), nejdůležitějším zahraničně-politickém think tanku německé spolkové vlády v Berlíně, kde se zabývá problematikou střední Evropy a EU. Kai-Olaf Lang mluví německy, anglicky, česky, polsky a maďarsky. Je ženatý a má dvě děti.

V Maďarsku se perou policisté s demonstranty, v Polsku vládne či nevládne nevypočitatelná koalice, nový slovenský premiér si jako koaličního partnera vybral notorického nacionalistu. Co se to ve střední Evropě děje?

To, co dnes pozorujeme, by se dalo nazvat kocovina ze vstupu do Evropské unie. Důvodem, proč se novým členům dělá špatně, je rozpor mezi očekáváním, které provázelo vstup do EU, a zjištěním, že bude trvat nějaký čas, než členství přinese pozitivní důsledky pro víc obyvatel. Tato kocovina, nebo vystřízlivění, není ale jediným důvodem nestability. Je tu ještě něco, co bych nazval návratem politiky: za posledních patnáct let se totiž ve střední Evropě vůbec nediskutovalo o tom, kam má politická a ekonomická transformace vést, o vizích a cílech. Z politického procesu se vytratila ideologie – a první obětí se stala diskuse o postkomunistickém sociálním státu. Tato zameškaná debata se teď…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].