Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Státní maturity, a proč?

Má se odložit spuštění státních maturit? To je otázka, kterou budou brzy řešit poslanci. Odpovědět by měli ano, protože úřední plány pořádně neřeší žádný z problémů, jen vytvářejí nové.

Má se odložit spuštění státních maturit? To je otázka, kterou budou brzy řešit poslanci. Odpovědět by měli ano, protože úřední plány pořádně neřeší žádný z problémů, jen vytvářejí nové.

U Nováků kupují auto: otec potřebuje jezdit na cesty po celé Evropě, matka na nákupy, starší dcera pro noviny a dědeček orat na poli. Rozhodnou se proto pro džíp, s tím jde všechno. Potíž je v tom, že nic pořádně, tatínek by měl po Evropě létat, na nákupy by stačila Fabie, pro noviny by to bylo nejrychlejší na kole a na orání je pochopitelně traktor. A tak koupě džípu nikoho neuspokojí. Snad jen babičku, protože konečně budeme mít to, co soused. A se státními maturitami je to podobné. Vezměme sedm důvodů pro zavedení státní maturity po řadě.

První: státní maturita nahradí nekvalitní přijímací zkoušky na vysoké školy. Za uplynulých deset let se ale mnohé změnilo, testy jsou kvalitnější, často profesionální. Vysoké školy navíc ztrácejí o zjišťování znalostí v jednotlivých předmětech zájem. V roce 2007 se již polovina uchazečů podrobí testu studijních předpokladů. Ten ovšem má s předchozí výukou na střední škole jen pramálo společného, součástí státní maturity není a nebude.

Pokusní králíci

Druhý: státní maturita poskytne informaci o kvalitě středního školství. Tyto informace přece již dávno máme, a to ze Sond maturant, Maturit nanečisto i z rozsáhlých šetření soukromých agentur. Stačilo by je jen analyzovat. Ale o to zatím nikdo neprojevil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].