Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 5 lety

Právě dorazila k Marsu vesmírná sonda Odyssey 2001, český televizní mogul Vladimír Železný dostal licenci k celoplošnému vysílání na Slovensku a začala válka proti Tálibánu.

Fotografie: Titulní strana Respekt 44/2001. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Titulní strana Respekt 44/2001. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Byl to tenkrát pro redakci Respektu mimořádný týden – a nejen proto, že právě dorazila k Marsu vesmírná sonda Odyssey 2001, český televizní mogul Vladimír Železný dostal licenci k celoplošnému vysílání na Slovensku, začala válka proti Tálibánu a básník Ivan Jirous rozbil v hale olomouckého hotelu Flora na počest svého britského kolegy Tony Harrisona o stěnu deset lahvových piv. To všechno předčila mimořádná tisková konference, na níž premiér Miloš Zeman oznámil, že se rozhodl zničit Respekt.

Až tak ho totiž pobouřil komentář z předchozího čísla, v němž se konstatoval banální fakt: že se v Česku rozrůstá korupce a že Zemanova vláda, která se k moci dostala i díky slibům boje proti ní, v tomto ohledu selhala. Toto selhání, napsal Respekt, dokazují „nejen údaje Transparency International, ale i korupční chování Zemanových ministrů, nejmladším Březinou počínaje a nejstarším Grégrem konče“. Po přečtení tohoto textu Zeman vyzval své vládní kolegy, aby všichni pohnali Respekt před soud a chtěli od něj desetimilionové odškodné za škodu na cti, což podle Zemana dá při jisté výhře souhrnnou částku dost velkou na to, aby „Respekt konečně zanikl“. Horká debata na toto téma pak pronikla i do jiných médií za hranicemi Česka.

„Proč se vláda tolik rozzlobila na prostou logickou úvahu?“ ptal se redakční komentář 44. čísla před pěti lety. A pokračoval: „Obecné vysvětlení nabídl komentátor německého deníku Süddeutsche Zeitung. Upozornil, že na korupčním žebříčku Transparency International se Česko zařadilo na 49. místo hned vedle Kolumbie, marně už léta válčící s narkomafiemi. Naopak, pokud jde o svobodu tisku, může se Česká republika podle německého deníku srovnávat s Francií nebo s Německem. Konflikt zkorumpované politicko-ekonomické elity s otevřeným světem médií je pak nevyhnutelný.“ Na žebříčku TI se umístění Česka od té doby nezměnilo.

Respekt č. 44/2001

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].