Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Freedomhouse.org

Je vůbec možné měřit něco tak subtilního, jako je demokracie? Žebříček z dílny Freedomhouse vychází ze Všeobecné deklarace lidských práv OSN. Kritici namítají, že je příliš „západocentrický“ a poplatný politice USA.

Je vůbec možné měřit něco tak subtilního, jako je demokracie? Snaží se o to americká nevládní organizace Freedomhouse, která každoročně sestavuje žebříček zemí světa podle rozsahu a dodržování politických práv a občanských svobod. Jak vzniká takový rating? Několik desítek renomovaných expertů z řad univerzitních profesorů, novinářů či spisovatelů „známkuje“ situaci v jednotlivých zemích z hlediska 25 okruhů, například: Existují svobodné volby?

Může opozice získat podíl na moci prostřednictvím férové politické soutěže? Mají etnické či náboženské menšiny právo na sebeurčení? Výsledkem je sedmibodová stupnice. Mezi země ohodnocené sedmičkou, tedy ty nejhorší, letos patří Barma, Kuba, Severní Korea a také země islámského světa (Libye, Sýrie, Súdán, Uzbekistán a Turkmenistán). Naopak k nejlepším v žebříčcích dlouhodobě patří severské státy jako Norsko a Švédsko.

Ačkoli pojetí demokracie z dílny Freedomhouse vychází ze Všeobecné deklarace lidských práv OSN, kritici namítají, že je žebříček příliš „západocentrický“ a poplatný politice USA. Freedomhouse se totiž netají svými ambicemi nejen svobodu „měřit“, ale také se zasazovat o její šíření ve světě. Navzdory těmto hlasům ale žebříček jasně ukazuje, že mezi klíčové spojence USA patří jedny z nejrepresivnějších režimů světa (Saúdská Arábie, Egypt, Ázerbájdžán, Pákistán atd.).

Autor je sociolog.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].