Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

BIS varuje a Gross se směje

BIS vydala výroční zprávu o bezpečnostních rizicích pro ČR. Po čase se tak na scéně znovu objevila otázka, co vlastně ta naše tajná služba dělá. A jestli je úspěšná. A jestli to jde z té její zprávy vyčíst.

Přítomnost misijní fundamentalistické skupiny Tablíghí Džamá’at, pokusy Severokorejců nakoupit tu produkty k výrobě zbraní, aktivita ruské rozvědky a pronikání organizovaného zločinu do státních struktur jsou podle čerstvě vydané výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) hlavními bezpečnostními riziky ohrožujícími Českou republiku. Nuda, chtělo by se říci, neboť čtenář tisku většinu věcí zveřejněných tajnou službou už dávno zná. A tak jediné vzrušení veřejnosti vzbudilo deset řádek, v nichž autoři zprávy upozornili na prorůstání organizovaného zločinu do justice. BIS ovšem pro toto tvrzení nezveřejnila žádný důkaz a vzbudila tím pobouřený odpor soudců, státních zástupců i advokátů. A nejen to. Po čase se na scéně znovu objevila otázka, co vlastně ta naše tajná služba dělá. A jestli je úspěšná. A jestli to jde z té její zprávy vyčíst.

Proti trendu žádný dišputát

BIS vydává podobné zprávy už několik let. Tajnou část pro vládu a prezidenta a její okleštěnou podobu pro veřejnost. Letošní dvanáctistránkový veřejný elaborát o loňské činnosti lze určitě považovat za jeden z nejpovedenějších. Čtenář se přesto někdy neubrání ironickému pousmání.

Třeba když čte, že „v roce 2005 BIS pokračovala ve sledování privatizací strategických společností s významným podílem státu (Český Telecom, Unipetrol, Severočeské doly). Cílem bylo získat informace o negativních jevech ohrožujících výši státního rozpočtu.“ Co tajní agenti zjistili?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].