Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ztraceni na Eufratu

Kde se stala chyba? A jak z ní ven? Pro další účast v Iráku je třeba vytyčit méně ambiciózní cíle. Právě o nich se teď rozhoduje v USA i Velké Británii.

Fotografie: Generál Dannatt: „Byla to naděje. Zda rozumná, nebo ne, posoudí historie.“ - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Generál Dannatt: „Byla to naděje. Zda rozumná, nebo ne, posoudí historie.“ - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Kde se stala chyba? A jak z ní ven? Pro další účast v Iráku je třeba vytyčit méně ambiciózní cíle. Právě o nich se teď rozhoduje v USA i Velké Británii.

Generál sir Richard Dannatt je loajální britský voják pevných morálních zásad. Kdysi se rozhodoval mezi kněžskou sutanou a vojenskou uniformou, nakonec to v maskáčích dotáhl přes nasazení v Bosně a Kosovu až na post náčelníka generálního štábu britské armády.

James A. Baker III. je zase bývalý ministr zahraničí USA a šéf volební kampaně prezidenta George Bushe staršího. Oddaný republikán je podle vlastních slov důvěrníkem Bushovy rodiny.

Oba muži se v posledních dnech ocitli v neočekávané roli. S jejich jmény je spojováno volání po změně americké a britské strategie v Iráku, kde se situace stále více podobá totální občanské válce.

Stáhneme se „někdy brzy“

Generál Dannatt se vrátil začátkem října z inspekce v Iráku s pochybnostmi. Britové, nejdůležitější spojenci Američanů, mají v Basře a jejím okolí na jihu země rozmístěných 7000 mužů, kterým hoří půda pod nohama. „Když jsem tam byl před rokem, chodili na hlídky pěšky a v baretech. Dnes neopustí kasárna jinak než v obrněných vozidlech, neprůstřelných vestách a s helmami na hlavě,“ popsal vývoj v Basře nedávno jeden britský reportér. Oblast mají zjevně pod kontrolou soukromé armády jednotlivých šíitských stran a frakcí,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].