Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Superdiplomat Pan Ki-mun

V lednu se řízení OSN ujme nynější jihokorejský ministr zahraničí Pan Ki-mun. Na základě harmonie hodlá „budovat mosty a překonávat rozdělení“. Za jednu z priorit považuje řešení severokorejského problému.

Fotografie: Pan Ki-mun. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Pan Ki-mun. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V lednu se řízení OSN ujme nynější jihokorejský ministr zahraničí Pan Ki-mun. Na základě harmonie hodlá „budovat mosty a překonávat rozdělení“. Za jednu z priorit považuje řešení severokorejského problému. Až idylická volba 62letého gentlemana ve skutečnosti přináší řadu otazníků. Změnil se svět k lepšímu? Na jeho rodném poloostrově dosud klid zbraní zajišťuje pouze příměří garantované OSN. Chystá se mírová smlouva nebo jiné řešení? Před několika měsíci se zdálo bláhové věřit, že se Rada bezpečnosti vůbec kdy shodne na sankcích vůči Severní Koreji. Stalo se! Dohodly se klíčové mocnosti i na osudu tamní junty? Vždyť generálním tajemníkem OSN bude hlavní vykonavatel Washingtonem kritizované „sluneční politiky“ vstřícnosti vůči Pchjongjangu.

Vždy plnil zadání

Ultima ratio regis. Nápis na kanonech svého času varoval, že selže-li diplomacie, vladař má k dispozici krajní prostředky. Žijeme však v době inflace slov i materie a severokorejské vedení zbraněmi nešetří. Řinčely tím hlasitěji, čím víc se Pan blížil k triumfu své kariéry. V červenci létaly rakety, v říjnu přišel na řadu jaderný test. Čína tvrdí, že se to vše děje proti její vůli. Podaří-li se jí v „kritické chvíli“ Pchjongjang přimět k obnovení šestistranných jednání, půjde o nemalý zisk v šachové partii s USA. Pak se mohou naplnit předpovědi o tom, že KLDR se stane čínskou komanderií.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].