Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Oklamaný Kristus Lula

Přišlo to jako blesk z čistého nebe, ač se zprvu zdálo, že všechno běží jako na drátku. Rozjetá prezidentská kampaň, náskok před soupeřem podle průzkumů desítky procent – favorit Inácio Lula da Silva měl klidné spaní.

Fotografie: Ivan Svítek - Autor: Archiv Ivana Svítka • Autor: Respekt
Fotografie: Ivan Svítek - Autor: Archiv Ivana Svítka • Autor: Respekt

Přišlo to jako blesk z čistého nebe, ač se zprvu zdálo, že všechno běží jako na drátku. Rozjetá prezidentská kampaň, náskok před soupeřem podle průzkumů desítky procent – favorit Inácio Lula da Silva měl klidné spaní. Pak se však v televizi začaly objevovat záběry kupiček pokoutně předaných dolarů a reálů, do tučného sousta se zakousli komentátoři všech novin a rádií – a předem hladké vítězství se proměnilo v souboj na ostří nože.

Ježíše taky zradili

Takhle nějak vypadala volební atmosféra v Brazílii, když byl počátkem října, těsně před prvním kolem prezidentských voleb, odhalen skandál. Někteří členové prezidentovy Strany pracujících (PT, Partido dos Trabalhadores) se za 1,7 milionu reálů (17 milionů Kč) snažili získat falešné kompromitující materiály proti dvěma členům soupeřící sociální demokracie, Geraldu Alckminovi, volebnímu sokovi Luly da Silvy, a Josému Serrovi, budoucímu guvernérovi státu São Paulo. Lulu stály čachry partajních kolegů vítězství v prvním kole, v němž nezískal potřebnou absolutní většinu. Naopak jeho soupeř Alckmin, bývalý viceguvernér státu São Paulo, na jehož účast ve druhém kole nikdo moc nesázel, postoupil se 41,6 % hlasů.

Nebyl by to však ostřílený a mnohonásobný prezidentský kandidát Lula, aby to, co jinému zlomí vaz, vzápětí nevyužil ve svůj prospěch. Celou věc komentoval v biblickém duchu a představil se nejen jako oběť,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].