Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Máme mít úřednickou vládu?

Návrhy, aby zemi nějaký čas spravovala úřednická vláda, vyvolávají debatu, jestli by něco takového vůbec zemi prospělo. Anneke Hudalla a Jiří Pehe na toto téma debatují právě zde.

Návrhy, aby zemi nějaký čas spravovala úřednická vláda, vyvolávají debatu, jestli by něco takového vůbec zemi prospělo. Anneke Hudalla a Jiří Pehe na toto téma debatují právě zde.

Vedle všech překvapení, která česká politika za poslední měsíce nabídla, je tzv. „úřednická vláda“ jedno z nejlepších – alespoň po jazykové stránce. „Úředníci“ – ještě nedávno symbol malicherné byrokracie, neschopnosti a zkorumpovanosti, dnes najednou pro znechucený národ naděje na rychlý konec současné krize. Mýlí se. A to ne proto, že „úředníci“ by byli opravdu onou pohromou, za kterou je značná část politiků a veřejnosti považuje. Nastolit nyní „vládu odborníků“ by bylo politickou chybou a to ze dvou zásadních důvodů: Za prvé poškodí demokratickou kulturu v zemi. A za druhé zabrání řešení problému, kterého se česká politika musí zbavit, nechce-li se znovu a znovu nacházet v pořád stejné pasti. Tento problém je Komunistická strana Čech a Moravy.

To nejdůležitější, co Česká republika potřebuje na to, aby se skutečně stala onou standardní demokracií, o které Václav Klaus už dlouhá léta mluví, je, aby se politici za každých okolností drželi pravidel hry. Jen tak si nejen všichni političtí aktéři, ale také voliči nacvičí hodnoty a chování, které demokratický systém činí stabilní. V současné fázi by ale jmenování úřednické vlády pravidlům hry vůbec neodpovídalo. Ústava sice prezidentovi nepředepisuje, koho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].