Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kim, Bomba a co dál

Měla to být zpráva, která ohromí svět. Ve skutečnosti vládne spíše znejistění. Severní Korea se začlenila do jaderného klubu.

Měla to být zpráva, která ohromí svět. Ve skutečnosti vládne spíše znejistění. Severní Korea se začlenila do jaderného klubu. Ne řečmi a již tradičními výhrůžkami, ale „regulérní“ vstupenkou – pokusným atomovým výbuchem. Nejde teď o to, že by severokorejské rakety ohrožovaly Západ. Jde spíše o to, že tato situace ohrožuje citlivý region. A nikdo nemá recept, jak z toho ven.

Pchjongjang není Dillí

Jaderný klub je druhý nejuzavřenější po Radě bezpečnosti OSN a desítky let s členy RB splýval. Z jejího rámce oficiálně vykročil až před osmi lety, když svůj test provedla Indie. Bylo to rovněž poprvé, kdy své ambice takto veřejně stvrdil nesignatář Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Zpravodajské služby byly tehdy zděšeny a CIA to považuje za jedno ze svých čtyř největších selhání (k dalším „kiksům“ chronologicky řadí nečekané napadení Izraele v roce 1973, 11. září 2001 a blamáž se zakázanými zbraněmi Saddáma Husajna z roku 2003). Ale brzy poté – po pákistánském pokusném výbuchu – bylo jasno. I na Indickém poloostrově může úspěšně zavládnout podobná rovnováha strachu, v jejíchž jistotách vyrostly dvě generace Evropanů, rovnováha kontrolovaná racionalitou indického i pákistánského vedení.

Ale co Severní Korea? Chování státu, který platí za symbol iracionality, temnoty i brutality vůči vlastnímu obyvatelstvu, je nevypočitatelné i pro špičky CIA, byť samotný test – na rozdíl od Indie v roce 1998 –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].