Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Rozvojová pomoc Made in Czech

Podle oficiálních čísel posílá česká vláda do chudých zemí nejvíc peněz z nových členů EU, vše ale komplikuje zdejší organizační talent.

Podle oficiálních čísel posílá česká vláda do chudých zemí nejvíc peněz z nových členů EU, vše ale komplikuje zdejší organizační talent.

„Slyšeli jsme, že nás vybrali, jenže pak se už nic nedělo. Zrušili to a nashle za rok,“ krčí rameny šéf největší tuzemské neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek a odhodí papír s hlavičkou Rozvojová spolupráce v Zambii na stůl. Grant na nové vybavení nemocnic v jedné z nejchudších zemí světa totiž ministerští úředníci napřed vypsali, jenže pak jej po několikaměsíčním váhání poslali k ledu. Pánkova organizace se jim přes řadu referencí nezdála dost kvalifikovaná a peníze prý bude lepší schovat na jiné projekty. V praxi to ale taky může znamenat, že padnou na úplně jiné účely, třeba látání schodkového rozpočtu českého zdravotnictví. Českou rozvojovou pomoc totiž organizuje rekordních deset ministerstev, jasná pravidla chybí a úředníci si mohou dělat, co chtějí.

To, že se u nás o penězích pro chudé nebo válkou postižené země bude rozhodovat na každém ministerstvu zvlášť, určila jedenáct let stará vyhláška, a ačkoli je takový systém zřejmě světovým unikátem (vyspělé státy mají například speciální agenturu nebo samostatné ministerstvo), vydržel tento stav až dodnes. V praxi to vypadá tak, že za léta praxe si ministerstva vytvořila nejen vlastní metody vypisování výběrových řízení na rozvojové granty, ale třeba i vlastní formuláře. Když se pak někdo o peníze na projekty uchází, těžko se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].