Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 10 lety

V deset let starém Respektu na první pohled zaujme článek Martina Kontry Proti diktatuře Asiatů, který referuje o narůstající hysterické obavě z Vietnamců v Česku. A to dokonce i mezi vědci.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V deset let starém Respektu na první pohled zaujme článek Martina Kontry Proti diktatuře Asiatů, který referuje o narůstající hysterické obavě z Vietnamců v Česku. A to dokonce i mezi vědci. V Praze totiž proběhlo sympozium „Cizinci a evropský trh práce“, které uspořádal Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Šéf ústavu a bývalý ministr sociálních věcí Milan Horálek tehdy prohlásil: „Vzniknou tady celé vietnamtowny, postavené na nezákonných penězích. Asiaté vyřídili místní soukromníky a přitom nám jsou se svým šuntem na pultě ekonomicky k ničemu.“ K tomu ještě Horálek dodal: „Vietnamští obchodníci pochopitelně zbohatli za pomoci nekalých praktik a teď se za nimi začínají stěhovat celé rodiny. Pro nás jsou ale úplně k ničemu, protože nikdo z nich nepůjde pracovat jinam. Třeba do dělnické profese.“ To je tedy síla.

V jiném článku se probíralo překvapivé odhalení, že na Katolické teologické fakultě UK učí řada bývalých spolupracovníků StB, kteří se postupem času zbavili všech někdejších disidentů, jako byl například přední český teolog Odilo Štampach či Tomáš Halík. Fakulta i církevní představitelé ještě řadu let od zveřejnění tohoto článku nechtěli problém řešit, ale nakonec se fakultní řady trochu projasnily.

„Zopakujme si: poslední parlamentní volby skončily – alespoň pro část veřejnosti – nepříjemně. Výsledný efekt voleb byl takový, že jsme dlouho ani nevěděli, kdo se stal skutečným vítězem. Byla to ODS, nebo snad sociální demokracie? A kdo vlastně bude schopen vytvořit funkční vládu?“ To není úvod z letošního komentáře, ale deset let staré analýzy předního politologa Michala Klímy, který se snažil na příkladech ze zahraničí ukázat, jak se dá hrou s volebním zákonem zajistit vítězství stále stejných sil. To ještě Klíma netušil, že brzy se podobné „hry“ odehrají i v Česku a nakonec způsobí skutečně patovou situaci.

Respekt č. 41/1996

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].