Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Máme kritizovat islám?

Stále více narážíme na střet euroamerické civilizace a islámu. Každé silnější slovo na adresu muslimů vyvolává velké vášně, proto je na místě otázka, jestli máme islám vůbec kritizovat.

Stále více narážíme na střet euroamerické civilizace a islámu. Každé silnější slovo na adresu muslimů vyvolává velké vášně, proto je na místě otázka, jestli máme islám vůbec kritizovat.

Samozřejmě! Tak jako máme právo kritizovat každý názor, ideologii či přesvědčení, o němž se domníváme, že je nepravdivé, pověrčivé nebo v něčem škodlivé. A také proto, že je západní civilizaci rozum, myšlení a svobodná diskuse možná ještě bližší než víra.

Vždyť i křesťanství uznává, že jedním z nejvyšších atributů Boha je moudrost, čili rozum. Protože v kritice islámu se dotýkáme náboženské víry, a víra je tou nejvnitřnější a nejintimnější věcí člověka, měla by být každá kritika velmi citlivá. Posmívat se a karikovat zbožnost a víru je naprosto nemorální, takové je nebo mělo by být jedno z tabu naší civilizace, které v posledních dvou stoletích osvícenci, racionalisté a ateisté všeho druhu stále porušovali. Tvrdit věřícímu, že jeho víra je pitomost, protože to je víra, to přece nelze. Národ, rasu a náboženské přesvědčení bychom nikdy urážet neměli!

Kritika by tedy měla být kritikou jistých lidských, společenských a politických důsledků, které vyplývají z tak či onak pochopeného islámu. Dokonce i tak uzavřený systém, jako je islám, prošel určitým vývojem a umožňuje více interpretací. Islám navíc nemá ani ústřední, ani hierarchickou autoritu, čili v těch pro Západ zásadních problémech, jako je společenské postavení žen, terorismus, nahrazení civilního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].