Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdy se dočkáme vlády

Každá vláda si na svém konci zaslouží zhodnocení, ale analyzovat práci kabinetu Mirka Topolánka je velmi těžké, protože jeho život byl kratší než vylíhnutí motýla z larvy.

Fotografie: Mirek Topolánek: Mohlo být hůř. Hlavně, že u moci nejsou komunisté. • Autor: Respekt
Fotografie: Mirek Topolánek: Mohlo být hůř. Hlavně, že u moci nejsou komunisté. • Autor: Respekt

Politici ODS si užili trochu delší exkurze po českých ministerstvech a teď se budou se svými zážitky svěřovat u rodinných krbů. I tak by se dala s trochou nadsázky komentovat vláda Mirka Topolánka, která minulý týden nezískala důvěru. A kdybychom v té nadsázce pokračovali, tak před Strakovou akademií už přešlapuje další turnus a do úřadů na výlet zamíří jiní lidé. Má to celé smysl a co nás vlastně čeká?

Jde o čas, pánové

Každá vláda si na svém konci zaslouží zhodnocení, ale analyzovat práci kabinetu Mirka Topolánka je velmi těžké, protože jeho život byl kratší než vylíhnutí motýla z larvy. V posledních letech, a zejména měsících toho vlády dělaly v praktické politice tak málo výrazného, že člověk zajímající se o veřejné dění už jen počítal, jestli kabinet nezúžil nějak jeho svobody, nakolik se k němu chovali ministři arogantně, jak časté měla vláda korupční či jiné skandály a o kolik miliard navíc ho zase zadlužila.

Za tak krátkou dobu ministři na svobody sáhnout snad ani nemohli. Pokud jde o aroganci, tak je třeba říct, že tu je příjemné překvapení. Ministři se chovali slušně a reprezentativně, i když tomu tak bylo v prvních týdnech i u většiny ministrů předchozích vlád. Aféry se také ještě nezačaly rodit. Naproti tomu na zadlužování vláda pracuje stejně houževnatě jako ta předchozí. Ministerstvo financí trochu připomíná povídku Gustava Meyrinka Tajemství zámku Hathaway, v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].