Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.christnet.cz

Příslušníci vymírajících societ mají zvláštní druh rigidity. Jak se blíží jejich neodvratný konec, naplňuje je to zoufalstvím, které jim brání flexibilně hledat nové způsoby, jak zvrátit nepříznivý trend.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Příslušníci vymírajících societ mají zvláštní druh rigidity. Jak se blíží jejich neodvratný konec, naplňuje je to zoufalstvím, které jim brání flexibilně hledat nové způsoby, jak zvrátit nepříznivý trend. Když se blíže podíváme, o jaký druh rigidity se jedná, zjistíme, že tito lidé úzkostně lpí na metodách, které přinášely úspěch kdysi, když daná societa byla ještě v plném rozkvětu. Tento jev je vcelku univerzální. Můžeme ho vidět jak u hroutících se politických stran, tak manželských párů, které se blíží rozvodu, nebo u církví.

Situace katolické církve v Čechách je vcelku zoufalá. Za posledních padesát let ji podle údajů Českého statistického úřadu opouští ročně jedno procento obyvatel ČR, což převedeno do absolutních čísel znamená, že každý den přibližně 270 lidí přestane být katolíky. Ještě zoufalejší situace je v počtu kněží. Nové adepty v Pražské arcidiecézi můžeme spočítat opravdu na prstech. Zatímco neobsazené farnosti se počítají na stovky.

Když si uvědomíme tato fakta, nepřekvapí nás, že výše popsanou rigiditu nalezneme také u katolíků – ve vrchovaté míře. Projevuje se především v neschopnosti otevřeně mluvit a reagovat na objektivní situaci církve. Katolický týdeník je sice hlavní katolické periodikum, ale protože je pod dohledem biskupů, zejména arcibiskupa Graubnera, je jeho obsah mírně cenzurován. Dále se tato rigidita projevuje neschopností zkoušet a aplikovat nové metody pastorace – vedení věřících, sloužení mše, způsoby kázání, využívání novodobých médií a reklamy. Tuto neschopnost komunikovat a přesvědčovat lidi ilustrativně dokumentuje negativní ohlas, který pravidelně provází články arcibiskupa Vlka v denním tisku.

Za této situace asi pochopíte, proč jsem nadšený, že existuje Christnet – internetový portál, kde je možno otevřít a komunikovat i tyto bolestné otázky vcelku otevřeně a bez cenzury. Kromě diskusních rubrik Christnet přináší i aktuální zpravodajství ze světa církví, například velkou sledovanost mělo Kalouskovo odstoupení.

V oddílu Akce naleznete informace o probíhajících a plánovaných akcích, například poutě, setkání, přednášky či nejrůznější představení. I když se Christnet už dlouho pohybuje ve finančních potížích, přesto se najde dost nadšených a obětavých lidí, kteří jej drží při životě – ať finančně, svou prací, nebo jen tím, že jej navštěvují.

Autor je psycholog.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].