Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Vůdce davu Toroczkai

Záběry demonstrantů z Budapešti obletěly celý svět. Během dnů se však mezi občany právem naštvanými volební lží premiéra Ference Gyurcsánye prosadily hlasy protisystémové krajní pravice.

Fotografie: László Taroczkai. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: László Taroczkai. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Záběry demonstrantů z Budapešti obletěly celý svět. Během dnů se však mezi občany právem naštvanými volební lží premiéra Ference Gyurcsánye prosadily hlasy protisystémové krajní pravice. Jedním z lídrů již řídnoucího davu je László Toroczkai, předseda Mládežnického hnutí 64 žup. Právě on 18. září večer dovedl protestující lidi od parlamentu před nedalekou a vzápětí poničenou budovu televize. Ta se provinila pouze tím, že o něco dříve odmítla odvysílat petici, kterou Toroczkai přinesl.

Toroczkai se nedávno zviditelnil i v českých médiích, když jeho hnutí uspořádalo demonstraci před slovenským velvyslanectvím v Budapešti na protest proti násilí údajně páchanému na Slovensku na tamních Maďarech. Podobný protest plánovali v polovině září i v Bratislavě. Když ho tamní městský úřad zakázal, přišel Toroczkai na místo setkání sám. Vyšlo mu to. Slovenská policie ho celkem zbytečně zatkla a na pět let vypověděla ze země. Přidala další kamínek do pečlivě pěstované image mučedníka, nespravedlivě stíhaného za statečný boj se zavilými nepřáteli maďarského národa.

Byť je Toroczkai sám o sobě nevýznamná figura, stojí za bližší pohled. Jeho dosavadní životní pouť je podle vlastní biografie na webových stránkách hnutí ukázkovým příběhem, sociologickým průřezem osudů mnoha duchovních kolegů. Jeho názory jsou zase celkem výstižným chorobopisem maďarského pravicového extremismu.

Co slýchával doma

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].