Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Účet pro Nasralláha

Hasan Nasralláh, vůdce libanonského Hizballáhu, se stal v celém regionu téměř mediální hvězdou. I střízlivé hlasy vyhlásily v polovině srpna, těsně po uzavření klidu zbraní, jeho hnutí za vítěze na body.

Autor fotografie: Respekt/David Munich • Autor: Respekt
Autor fotografie: Respekt/David Munich • Autor: Respekt

Hasan Nasralláh, vůdce libanonského Hizballáhu, se stal v celém regionu téměř mediální hvězdou. I střízlivé hlasy vyhlásily v polovině srpna, těsně po uzavření klidu zbraní, jeho hnutí za vítěze na body. Jak se jeho pozice jeví s odstupem? Je šíitský Hiz-balláh v sunnitském moři vojensky, vnitropoliticky či mezinárodně silnější než před válkou? Zajímá se o to celý svět, vždyť jde o jasné předpolí rovněž šíitského Íránu daleko na západ od jeho hranic. Zcela jednoznačnou odpověď ve stylu ano/ne ale nezískáme.

Někomu bomby, někomu bar

Podle mnoha názorů Hizballáh rozpoutal krizi v okamžiku, kdy se jeho postavení na domácí scéně začalo komplikovat. Pokud je to pravda, pak se mu podařilo odvrátit pozornost od své nestandardní pozice jediné ozbrojené frakce v Libanonu. Zatímco se totiž na počátku války proti Hizballáhu obracela se zlostí velká část libanonského veřejného mínění, během bojů se situace obrátila. Lidé na ulici proklínali izraelskou armádu bombardující infrastrukturu země a zpravodajové hlásili z terénu sbratření všech Libanonců.

To ale byla spíše předčasná paušalizace. Nešíitští Libanonci mohou sice mít neradi Izrael, nicméně k Hizballáhu pociťují intimní nenávist – a naopak. To válka nezměnila, a určité procesy možná naopak posílila a urychlila. Ostatně tamní šíité jen tak nezapomenou, jak v době, kdy Izrael bombardoval jejich části Bejrútu, bary v ostatních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].