Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Polská vláda na svahu Begergate

miér Jarosław Kaczyński čelí obviněním z politické korupce. Pro muže, který vyhrál volby s heslem „mravní obrody“, to může znamenat pád.

Premiér Jarosław Kaczyński čelí obviněním z politické korupce. Pro muže, který vyhrál volby s heslem „mravní obrody“, to může znamenat pád.

Když televizní stanice TVN odvysílala rozhovor mezi spolupracovníkem premiéra a poslankyní populistické Sebeobrany Renatou Begerovou, propukla mediální a politická bouře. Begerová za podporu Kaczyńského vlády žádá post náměstka na ministerstvu zemědělství a odpověď zní: „To by se dalo zařídit.“ Opozice vystoupila s výzvou k okamžité demisi vlády a novým volbám. Začalo se mluvit o „polské Watergate“ a nutnosti předvolat Kaczyńského před Státní tribunál – ideál mravní obrody v nové čtvrté republice byl podle mnoha komentátorů definitivně kompromitován. Výstižně to shrnula Magdalena Subotićová, redaktorka deníku Rzeczpospolita: „Pro lidi, kteří znají metody politiků, ta nahrávka není nijak šokující, pro veřejnost však ano.“ První průzkumy ukazují, že podpora Kaczyńského strany Právo a spravedlnost (PiS) dramatický klesla a pro předčasné volby se vyslovují dvě třetiny Poláků. Tak vypadá Polsko rok poté, co dvojí volební vítězství bratrů Kaczyńských mělo smést dosavadní zlořády.

Od Leppera k lidovcům

„Hvězdami“ posledních dnů byli Andrzej Lepper a poslanci jeho Sebeobrany. Když byl v rámci koaliční krize Lepper zbaven postu vicepremiéra, vláda tím přišla o parlamentní většinu. Jak k tomu došlo? Podle sociologa Tomasze Żukowského…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].