Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Obstarožní kampaň matky měst

Je vize města bez automobilové dopravy realizovatelná, nebo jde o utopii? Jaké problémy jsou s omezováním automobilové dopravy spojeny?

Respekt představil v článku Město bez aut (č. 33/06) provokativní vizi města bez automobilové dopravy. Je tato myšlenka realizovatelná, nebo jde o utopii? Jaké problémy jsou s omezováním automobilové dopravy spojeny?

Město bez aut považuji za odvážnou vizi, ale přiznám se, že ve svých představách jsem až tak daleko nikdy nedošla. Vím, že automobil může být velmi užitečný nástroj a „město bez aut“ vnímám jako vypjatou reakci na neudržitelný stav v mnoha městech, kdy nejenže automobily ovládají téměř veškerý městský prostor, ale – a to je nejsmutnější – kdy se potřebám každodenních automobilistů podřizuje investiční politika města a na rozvoj pohodlné a rychlé veřejné dopravy pak peníze nezbývají.

Nechci z Prahy udělat město bez aut, ale požaduji jejich účinnou regulaci. A k tomu městu chybí odvaha a nápady. Zde jsou konkrétní čísla, která to dokládají.

V Praze je nejvíce znečištěné ovzduší v České republice a ze 70 % se na tomto znečištění podílí automobilová doprava. Dvě třetiny obyvatel hlavního města jsou vystaveny nadměrnému hluku, přičemž jeho hlavním zdrojem jsou… automobily.

Těch je v hlavním městě registrováno 602 tisíc a znamená to, že na každé dva Pražany připadá 1 automobil. Pro srovnání, v Berlíně nebo Londýně připadá jeden automobil na 3 obyvatele. V ulicích města je potřeba být ostražitý. V roce 2005 se v Praze stalo celkem 33…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].