Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Na vysokoškolské koleje se vrátili studenti. Uplynulo 65 let od slunného podzimního dne v kyjevském Babim Jaru. Evropská unie oznámila, že se prvního ledna příštího roku rozšíří o Rumunsko a Bulharsko. Začal ramadán. Bývalý prezident Václav Havel dostal v německém Pasově cenu za porozumění mezi národy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na vysoko-

školské koleje se vrátili studenti. Uplynulo 65 let od slunného podzimního dne v kyjevském Babim Jaru. Evropská unie oznámila, že se prvního ledna příštího roku rozšíří o Rumunsko a Bulharsko. Začal ramadán. Bývalý prezident Václav Havel dostal v německém Pasově cenu za porozumění mezi národy. Vláda schválila rozpočet na rok 2007 poté, co předtím ministerstvo financí snížilo jeho schodek z původně oznámených 130 na 91 miliard korun. Očekával jsem, že mi taková tragédie nemůže projít; podle mne je to rozhodnutí ještě mírné, komentoval herec Marián Labuda podmínku a třicetiměsíční zákaz řízení, které dostal u žďárského soudu za to, že loni na ledem pokryté dálnici D 1 jel v hustém sněžení příliš rychle, nestačil zabrzdit a smetl a zabil dvě ženy. Pražská zoo oslavila 75 let od svého založení.V rekordně teplém podzimu rozkvetly třešně. Prezident Václav Klaus odjel do Mongolska. Magdalena Kožená představila v Praze své nové album árií Wolfganga Amadea Mozarta. Noviny přinesly zprávu, že vedení egyptské islámské organizace Džama’a Islamíja rozhodně popřelo nedávné tvrzení Usámova pobočníka šejcha Zaváhirího, že se jejich spolek připojil k al-Káidě. „Ne, nepřidáme se k nim, protože jejich cílem je džihád, zatímco naším islám,“ citoval tisk jednoho z vůdců al-Islamíje Nadžíha Ibrahima. Zavolal nás anonym, že se u rybníka střílí; přijeli jsme tam a našli je naházené na kupě, schované v roští. A všem kdosi uřezal zobáky, popsal zoolog Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Petr Mückstein, jak to vypadalo u vodní nádrže za Novým Veselí, kde neznámý pytlák postřílel pět volavek popelavých. Hrozba teroristického útoku na židovské cíle v Čechách doručená ze spojeneckých zpravodajských služeb zalarmovala vládu a uvedla policii do stavu pohotovosti. Ministr životního prostředí Petr Kalaš odvolal ředitele Státního fondu životního prostředí Andreje Mudraye.

Rakouské sdružení Atomstopp Oberösterreich upozornilo veřejnost na obou stranách česko-rakouské hranice, že na každou další poruchu jaderné elektrárny Temelín budou možná členové spolku reagovat blokádou hraničních přechodů. Zvětšily se rozdíly v příjmech. Statistický úřad oznámil, že poprvé v samostatné historii Česka se tady víc lidí rodí, než kolik jich umírá. Firma Hindustan Computers Limited zahájila vyjednávání o možném přesunu své centrály z Indie do Česka. Počet mrtvých na českých silnicích se vrátil k běžným rekordním číslům (54 mrtvol v září – stejně jako loni) a dopravní policie oznámila, že za rapidní pokles opatrnosti a ohleduplnosti mohou politici se svým vytrvalým útokem na smysl nového systému trestných bodů a se svými sliby, že nepohodlný zákon co nejdříve zruší. Lupiči se samopalem přepadli supermarket Pema v Petrovicích na Ústecku. Podívejte, kdybych nebyl předsedou vlády, tak by si mne nevšímali – a moje manželka je manželkou předsedy vlády, odpověděl bývalý premiér Jiří Paroubek na otázku Lidových novin: „Je podle vás v pořádku, že jste si za peníze ze státní kasy najímal právníky, aby vás zastupovali ve vašich osobních sporech, třeba když jste žaloval bulvár vysmívající se vzhledu vaší ženy?“ Kvůli celkové rekonstrukci se na dva roky zavřelo pražské Technické muzeum. Tuzemská společnost Alta získala zakázku na stavbu historicky prvního krematoria v Omsku, milionovém velkoměstě na okraji věčně zamrzlé Sibiře. Češi si připomněli svátek svatého Václava. Agentury přinesly zprávu, že při prvním pokusném letu ve Španělsku havaroval evropský bezpilotní letoun EADS, což zasadilo těžkou ránu snaze Evropy dohnat a předehnat ve vývoji bezpilotních špionážních letadel USA a Izrael. Nejpopulárnější tuzemskou političkou se v pravidelném měření stala předsedkyně poslaneckého klubu lidovců Vlasta Parkanová. Bývalý premiér Stanislav Gross byl předvolán na policii jako svědek v případu nájemné vraždy vysoce kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, který se svými komplici patřil k oblíbencům sociálnědemokratické vlády a byl rovněž zapleten v podezřelé a dnes policejně vyšetřované privatizaci Unipetrolu. Česká filmová a televizní akademie rozhodla, že zdejší kinematografii budou v nadcházejícím souboji o sošku Oscara v Hollywoodu zastupovat Šílení Jana Švankmajera. V Brně proběhlo sčítání cyklistů. Na ranní obloze byla vidět Venuše a na večerní Saturn. Pojišťovny oznámily, že zdraží povinné ručení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2006 pod titulkem Minulý týden