Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ivánku, kamaráde, bacha na USA

Sice jen časová shoda okolností, ale užitečná pro názorné srovnání.

Fotografie: Williams a Fainaru-Wada: nevyměknou-li, půjdou sedět. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Williams a Fainaru-Wada: nevyměknou-li, půjdou sedět. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Sice jen časová shoda okolností, ale užitečná pro názorné srovnání. Právě v době, kdy u nás vypršel dvouletý disciplinární trest Ivanu Horníkovi a korupčník zvěčnělý mezi fotbalovými bafuňáři, policejními odposlechy i na divadelních prknech nastoupil jako poradce prezidenta klubu Jaroslava Starky do Marily Příbram, se v USA nebývale natvrdo řeší jiný případ související se sportem, tentokrát s dopingem. Nejde v něm ani o přistižené sportovce, ani o dopadené dealery, nýbrž o novináře, kteří zveřejnili tzv. kauzu Balco. Tak se jmenuje laboratoř, která vyvinula a distribuovala anabolické steroidy proniknuvší mezi špičky amerického sportu. A federální soud v San Francisku se rozhodl poslat za mříže dva reportéry deníku San Francisco Chronicle za to, že odmítají prozradit své zdroje, které je k rozklíčování případu přivedly.

Horník nakonec ve středu vyfasoval pravomocně soudní podmínku (sedm měsíců na pět let) a desetiletý zákaz činnosti, ale trvalo to — a navíc soudní distanc stejně obešel: bude pracovat jako Starkův „osobní poradce“. Naproti tomu v USA je ještě v živé paměti případ Judith Millerové. Tato bývalá členka redakčního týmu New York Times si loni musela odsedět tři měsíce ve vězení, když nechtěla prozradit zdroj týkající se kauzy Valerie Plameové (prozrazení agentky CIA, což je v USA federální zločin) – a to nitky skandálu sahaly až do Bílého domu! Lance Williams a Mark Fainaru-Wada ze SF Chronicle jsou na tom hůře. Hrozí jim 1,5 roku za to, že odmítají prozradit zdroj vedoucí k sérii jejich článků v roce 2004. Ty „prolákly“ vrcholové sportovce včetně baseballové hvězdy Barryho Bondse. Od té doby se v této souvislosti ocitlo za mřížemi již pět osob z dopingové branže, dotyční sportovci jsou vyšetřováni v rámci svých profesních svazů a baseballová liga MLB zpřísnila příslušné normy. Nyní však hrozí vězení i těm, bez nichž by případ nevyšel na světlo – pokud je nespasí odvolací soud. Své články totiž sestavili na podkladech z přepisů utajených svědectví před federální porotou. A v systému nezávislé justice pranic nepomůže prohlášení prezidenta Bushe, že oba novináři prospěli veřejnosti.

Jistě, kauzy Horník a Balco vůbec nelze házet do jednoho pytle. Nicméně se čím dál zřetelněji ukazuje, jakou závažnost ty či ony státy, společnosti a justiční systémy přikládají podvodům i jejich vyšetřování, které se týkají „pouhého sportu“. Ilustrativní je už skutečnost, že Lidové noviny, které tuzemské čtenáře o americkém případu ve skvělém článku informovaly, ho zařadily do sportovní rubriky, ačkoli jde o problém neskonale širší, doslova civilizační. Ještě že nejsem v USA, může si říkat Ivan Horník u vědomí skutečnosti, že osobní trenér největší baseballové hvězdy už podruhé „bručí“. Jenže i tahle mince má dvě strany. Ještě že nejsem v USA, může si říkat také Petr Čtvrtníček, který scénář své hry postavil na záznamech vynesených ne zcela košer způsobem rovněž přes novináře. Ocenil by, kdyby šlo opravdu do tuhého, český sportumilovný prezident jejich službu veřejnosti? To je otázka pro zdejší společenskou debatu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2006 pod titulkem Ivánku, kamaráde, bacha na USA