Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

minulý týden se dohodli zástupci vydavatele, investora a redakce, že novým šéfredaktorem Respektu s plnými kompetencemi bude Martin Šimečka. Přesné datum jmenování zatím není jasné, stane se tak ale hned po vyřešení nutných formalit.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

minulý týden se dohodli zástupci vydavatele, investora a redakce, že novým šéfredaktorem Respektu s plnými kompetencemi bude Martin Šimečka. Přesné datum jmenování zatím není jasné, stane se tak ale hned po vyřešení nutných formalit. Martin Šimečka je dlouholetý a velmi úspěšný šéfredaktor nejlepšího slovenského deníku SME.

Jeho pohled na novinářskou práci a svět kolem nás je velmi podobný tomu, jaký je spojován s Respektem. Rád bych vás proto ujistil, že také já osobně jako dosavadní šéfredaktor považuji toto řešení za velmi dobré pro náš časopis. Já i redakce jsme připraveni s panem Šimečkou spolupracovat tak, abyste se mohli těšit z co nejkvalitnějšího čtení. Tím by měla být krize Respektu u konce. Co naopak u konce není, jsou naše snahy Respekt modernizovat. K tomu jsme se odhodlali již na jaře letošního roku, a proto budeme v této práci pokračovat. Rád bych vás ujistil, že se budeme snažit o maximálně citlivou změnu, na druhou stranu naší motivací je přiblížit náš časopis více čtenářům, neboť bez nich Respekt jako nezávislé médium dlouhodobě nepřežije. Jsem ale pevně přesvědčený, že tento plán nemusí Respektu ubrat nic z jeho kvalit, naopak. V každém případě vás budeme o povaze těchto změn předem informovat. Pokud nám chcete k uplynulým dvou týdnům cokoli říct, prosím, učiňte tak třeba pomocí našich webových stránek. Velice rádi si vaše názory přečteme a budeme se z nich snažit poučit. Závěrem bych vás rád informoval, že řady Respektu rozšířila německá novinářka Anneke Hudalla, jejíž články již nějaký čas tiskneme. Věřím, že její pohled na Českou republiku, česko-německé vztahy a zasvěcené informování o Německu pomohou Respektu dostat se zase o něco dál z brouzdaliště provinčnosti, v němž se česká novinařina tak ráda čvachtá.

Děkujeme vám za všechny vaše reakce na dění v Respektu v posledních dnech. I vaše názory nám pomohly v rozhodování o budoucnosti týdeníku.

Zdraví

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2006 pod titulkem Editorial