Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Všechen smutek live

Originální česká reality show s gorilami v kleci skončila a autorům je třeba pogratulovat. Dozvěděli jsme se důležité informace, které by stálo za to si někam poznamenat.
Díky kamerám umístěným do gorilího výběhu jsme se skutečně přesvědčili, jak málo se tihle lidoopi liší od lidí.

Originální česká reality show s gorilami v kleci skončila a autorům je třeba pogratulovat. Dozvěděli jsme se důležité informace, které by stálo za to si někam poznamenat.

Díky kamerám umístěným do gorilího výběhu jsme se skutečně přesvědčili, jak málo se tihle lidoopi liší od lidí. Jak hluboké mají emoce, jak s rozčilením reagují na ztrátu soukromí, jak se jejich mládě v nepřetržité společnosti dospělých nudí stejně, jako by se nudilo lidské dítě. A jak ty velké mají v očích to, čemu se říká „všechen smutek světa“. To všechno je o to zajímavější, že tihle vyvolení na rozdíl od Vladků a Regin nic jiného nepoznali a ze své vily odejdou teprve až s příjezdem kafilerního vozu.

Co si s těmi všemi vědomostmi nyní počít? Pro tuto chvíli žádné jiné většinově přijatelné řešení neexistuje. I dnešní nejistý svět ale nabízí několik jistot. Třeba tu, že hranice lidské netečnosti se pořád posouvají směrem dolů. To, co dnes nevadí, zítra bude. Pohled na gorily vystavené v ohradě vyšperkované pár suchými kmeny a prolézačkou je pohledem do starého, jen trochu zmodernizovaného světa zvěřinců. V budoucnu se s nimi bude zacházet jinak a je jedno, že si dnes neumíme představit jak přesně.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].