Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Příběh, který se může stát všem

Uplynulo čtvrt roku a zase je to tady: vyúčtování elektřiny s nedoplatkem. Přestože moje lednička a televize jsou stále stejné, zkonzumovaly oproti minulému čtvrtletí čtyřikrát víc elektřiny.

Uplynulo čtvrt roku a zase je to tady: vyúčtování elektřiny s nedoplatkem. Přestože moje lednička a televize jsou stále stejné, zkonzumovaly oproti minulému čtvrtletí čtyřikrát víc elektřiny. Tak praví faktura. Ale jak je to možné? Nezbývá, než se vrhnout do víru našich energetik, abych to zjistil.

V mém případě začalo elektrické martyrium přesně před rokem. Čtvrtletní spotřeba proudu se podle faktury Pražské energetiky zvýšila najednou více než čtyřikrát. Přitom počet spotřebičů se v mé garsonce nezměnil. Pátrání po tom, „co se to vlastně stalo“, tedy přirozeně začíná na Pražské energetice. Ale tam jsou se mnou rychle hotovi: na výběr mám jen jednu variantu – nechat si otestovat elektroměr za osmnáct set korun, a když se prokáže, že je vadný, firma mi peníze vrátí. „To se ale příliš nestává,“ radí mi operátorka. Investovat dva tisíce do kontroly se mi příliš nechce, také proto, že byt i elektroinstalace jsou nové. Daří se mi tedy umluvit jednoho soukromého elektrikáře, který přichází „okouknout“ situaci. Výsledek: Elektroměr je v pořádku, spotřebiče v bytě by musely běžet nonstop, aby takové množství elektřiny spotřebovaly. „Vypadá to, že se na vás někdo napojil,“ říká elektrikář, „ale teď tu není nic vidět,“ kroutí nad tou záhadou nevěřícně hlavou. „Musel byste ho chytit, jinak to nikoho asi nebude zajímat.“

To, jak je složité se na někoho napojit, se liší dům od domu. Záleží na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].