Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vídeň volí strany i změny

Budou pokračovat reformy v režii lidovců? Nebo se vrátí „stará dobrá velká koalice“? Právě o tom rozhodnou nedělní rakouské volby.

Budou pokračovat reformy v režii lidovců? Nebo se vrátí „stará dobrá velká koalice“? Právě o tom rozhodnou nedělní rakouské volby.

Letošní 1. říjen bude neméně důležitý než 3. říjen před sedmi lety. Tehdy získali Svobodní Jörga Haidera 27 % a druhé místo těsně za lidovci. Právě mesaliance s nimi pak umožnila Wolfgangu Schüsselovi obejít vítězné socialisty, rozbít zacementovaný proporční systém a vytvořit reformní vládu. A co teď? Na to s napětím čeká celé Rakousko.

Reformovat bez bolesti

Když se počátkem roku 2000 lidovci (ÖVP) ujímali moci, jejich spojenectví se Svobodnými (FPÖ) nedával nikdo velké šance. Přispěly k tomu diplomatické sankce 14 členů EU i rozsáhlé protestní demonstrace ve Vídni. To vše navodilo zcela novou atmosféru v zemi, jejíž politické elity se po desítky let řídily zásadou „je třeba se dohodnout“ a kde byla jakákoli otevřená konfrontace naprosto ojedinělá. Dnes je Rakousko jiné. Svobodní se rozdělili na dva nesmiřitelné tábory a tehdejší neohrožený vůdce Jörg Haider bojuje o politické přežití. Jeho Spojenectví pro budoucnost Rakouska (BZÖ), které se loni na jaře odštěpilo od původní FPÖ, zřejmě skončí, neboť nejspíše nepřekoná 4procentní hranici pro vstup do parlamentu. A s ním možná odejde do politického důchodu i sám Haider – skoro na den přesně dvacet let poté, co byl zvolen do čela FPÖ a zahájil své úspěšné tažení rakouskou politikou. Již teď je jisté, že ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].