Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Tady vládne Slota

Co se to na Slovensku děje? Ze středoevropského tygra pronikajícího do učebnic ekonomie je postrach Evropy.

Fotografie: Co jste dělali tenkrát, když unesli syna prezidenta? (Žilina 2006) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Co jste dělali tenkrát, když unesli syna prezidenta? (Žilina 2006) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Co se to na Slovensku děje? Ze středoevropského tygra pronikajícího do učebnic ekonomie je postrach Evropy. A stačilo málo: aby se jeden politik s regionálním významem, kterého nikdo moc nebral vážně, v pravý čas objevil na rozhádané politické scéně, dostal trucovitou nabídku na vstup do vlády a přivedl na okraj diplomatické krize dva členské státy Evropské unie. I nás by tedy měla zajímat otázka, kdo je Ján Slota.

Slovenský premiér Robert Fico přesvědčivě vyhrál volby, sestavil koalici s Mečiarovou HZDS a Slotovou SNS a triumfálně usedl do premiérského křesla. U občanů si nový kabinet zatím stojí dobře – hbité zrušení nepopulárních reforem předchozí vlády jako poplatky u lékaře či rozdávání dárků jako vánoční prémie pro důchodce vládě zajistilo od začátku slušnou popularitu. Ekonomika si sice vede více než dobře, klesá nezaměstnanost, roste reálná mzda, koruna se po prvním šoku z vlády vzpamatovala a zahraniční investoři neprchají tak, jak se těsně po oznámení vládní sestavy očekávalo. Ekonomové se shodnou, že Fico jen sklízí šťavnaté ovoce práce Dzurindovy vlády, ale to je normálním lidem asi jedno.

Přesto musí mít Robert Fico těžké sny. Takhle si asi začátek svého premiérování nepředstavoval - kudy chodí, tudy čelí nepříjemným otázkám, pořád musí něco nepříjemného vysvětlovat. Polovina voličů Směru není ze složení koalice právě nadšená, jeho partnerské socialisty napříč…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].