Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Tady bude alternativa

Kde se tady něco děje? To je možná úplně první otázka každého, kdo přijede na návštěvu do cizího města a chce si užít jinou kulturu, než co nabízí místní kulturáky nebo televize.

Fotografie: Investice sice Hilary a Chris nepřivezli, zato možností tvořit vrchovatě. • Autor: Respekt
Fotografie: Investice sice Hilary a Chris nepřivezli, zato možností tvořit vrchovatě. • Autor: Respekt

Kde se tady něco děje? To je možná úplně první otázka každého, kdo přijede na návštěvu do cizího města a chce si užít jinou kulturu, než co nabízí místní kulturáky nebo televize. Přitom v zemi rockfestů a undergroundových rebelů se zdálo, že rozvoji alternativní kultury nejen v Praze nestojí nic v cestě. Stačí jen odhodlání a trocha podnikavosti. Po patnácti letech se ale ukazuje, že je to všechno mnohem složitější.

Teplice jsou výkladní skříní severu a možná i celého Česka. To dojde každému, kdo tudy projíždí a narazí na uklizené město, opravené centrum, multikulturně promíchané lázeňské hosty. K tomu je třeba připočítat i fakt, že město se od devadesátých let nezadlužilo a téměř veškerý rozvoj financuje z vlastní kapsy. A kdo před víkendem pomyslí na kulturu, může navštívit zdejší Severočeskou filharmonii, Krušnohorské divadlo nebo koncert dechovky. A něco pro mladé lidi, kteří nechtějí trávit čas na ohlupujících diskotékách? To už je trochu problém. Přitom v severních Čechách a v Teplicích speciálně se alternativní kultuře tradičně dařilo. Punkeři z Teplic vždycky strčili do kapsy všechny pražské a zdejší porevoluční klub Knak, později Velvet patřil k vyhlášeným centrům českých milovníků alternativní hudby. Jenže teď člověk na jeho místě na periferii Teplic najde jenom prázdný barák.

Jeho bývalý majitel Petr Růžička dnes zase jako v osmdesátých letech dělá manažera zdejším…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].