Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Souhvězdí pro let k Měsíci

Označit uplynulých třicet let americké pilotované kosmonautiky za slepou uličku je přinejmenším odvážné.

Fotografie: Raketoplán byl omyl, ale teď už víme, jak na to. (Čelní manažeři NASA představují Orion.) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Raketoplán byl omyl, ale teď už víme, jak na to. (Čelní manažeři NASA představují Orion.) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Označit uplynulých třicet let americké pilotované kosmonautiky za slepou uličku je přinejmenším odvážné. Ovšem celé konstatování nabývá úplně jiného rozměru, když si uvědomíme, kdo jej vypustil z úst. Nebyl to nikdo jiný než současný ředitel NASA Michael Griffin. Slepou uličkou myslí dva středobody amerických vesmírných letů – raketoplán a mezinárodní kosmickou stanici.

Raketoplány pomalu dosluhují. V minulých dnech Američané představili jejich následníka, kosmickou loď Orion. Technicky i koncepčně diametrálně odlišný stroj znamená jasný odklon od raketoplánu. Svou konstrukcí i filozofií dává vzpomenout na éru lunárních výprav Apollo. Můžeme se tedy rozloučit s ladnými křivkami kosmického stroje připomínajícího dopravní letadlo; opět si budeme muset zvyknout na kapsli vracející se z vesmíru na padáku podobně jako ruská loď Sojuz. Je to krok zpět? Nebo byl krokem zpět raketoplán?

Kosmický mamut…

V době, kdy vrcholil program Apollo, hledala NASA novou cestu. Američané se nabažili fotografií hrdinů salutujících vlajkám na Měsíci a začali se ptát na smysl a cenu této „legrace“. Představitelé NASA správně odhadli, že končí doba bohatých finančních žní, a rozhodli se dramaticky snížit cenu za vynášení nákladů do vesmíru. Kdyby se to podařilo, mohla by přijít doba rutinních letů do kosmu: na oběžnou dráhu a časem i dále.

Jako jediné možné řešení se tehdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].