Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Putinův svět po Putinovi

Dva vrcholní lídři ohlásili svůj odchod. Ale zatímco Británie po Blairovi se bude utvářet podle daných pravidel, pravidla pro příští Rusko se právě vytvářejí.

Dva vrcholní lídři ohlásili svůj odchod. Ale zatímco Británie po Blairovi se bude utvářet podle daných pravidel, pravidla pro příští Rusko se právě vytvářejí.

Když dva učiní totéž, není to totéž. Milovníci otřepaných klišé teď mohou čerpat z Ruska a Velké Británie. Vladimir Putin oznámil, že Kreml opustí s vypršením mandátu za rok a půl, Tony Blair ho podle svých slov předejde jen o měsíce. Zatímco prvnímu z nich tak velí ústava, druhému pouze politický instinkt. Ale to není jádro věci. „Nejzajímavější bylo Putinovo zdůraznění, že v roce 2008 se už nehodlá znovu ucházet o úřad,“ řekla účastnice setkání s ruským prezidentem, americká politoložka Angela Stentová. Kouzlo nechtěného, nebo skvělá definice? Citovaná slova dokreslují, jak Rusko rezonuje ve světě patnáct let po pádu svého vlastního komunismu. To je chlapík – dodrží vlastní ústavu! Jako by nešlo o velmoc hlásící se o svůj světový vliv v čím dál širším spektru. I na Blairově nástupnictví je mnoho zajímavého. Gordon Brown, jeho letité druhé já v rámci labouristů, již symbolicky bydlí na Downing Street, přitom 65 % labouristických poslanců je proti tomu, aby byl premiérem. Jenže to jsou spíše stranické tahanice. Británie i po Blairovi zůstane Británií – navíc pozměněnou k obrazu, který láká k návaznosti Cameronovy konzervativce, ba dokonce švédskou pravici ve volební kampani. Nepsaná pravidla jsou už dávno pevně zakotvena. K návaznosti láká i Putinova mocenská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].