Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Chceš změnit Jemen? Začni v Hadže

Kdysi to bývala Šťastná Arábie. Potom země tradicionalistů, odkud vzešel Usáma bin Ládin. Dnes rozhoduje o svém osudu a mluví do toho i ženy.

Kdysi to bývala Šťastná Arábie. Potom země tradicionalistů, odkud vzešel Usáma bin Ládin. Dnes rozhoduje o svém osudu a mluví do toho i ženy.

Pro pětadvacetiletou studentku Fatimu bylo 5. září velkým dnem. Do metropole provincie Hadža na severozápadě Jemenu zavítal v rámci předvolební kampaně sám Alí Abdulláh Sálih. Tento muž je u moci již od roku 1978 a nestane-li se zázrak, vyhraje prezidentské volby i teď ve středu. Fatima Sáliha nekriticky obdivuje. Věří, že nebýt jeho, v zemi ještě zuří občanská válka a z jejího rodného regionu nevede do hlavního města San’á široká asfaltová silnice. Sálih a jeho vládnoucí strana Mu’tammar (Všelidový kongres) nepotřebuje s hlasy voličů příliš manipulovat, protože podporu nadpoloviční většiny má jistou. Ale byť je o vítězi prezidentského klání rozhodnuto, 20. září se volí i na lokální úrovni, což je mnohem zajímavější. Právě Fatima kandiduje do místního zastupitelstva. Je jednou z těch žen, které se rozhodly změnit svět (zatím aspoň v Hadže) prostřednictvím aktivní účasti v komunální politice. Proč tak málo dívek navštěvuje základní školy? Proč jsou tři čtvrtiny žen negramotné, když u mužů je analfabetismus jen čtvrtinový? Takové otázky ji motivují. „Dokud budou rozhodovat o ženách jen muži, naše postavení se nezlepší. Tvoříme polovinu obyvatel, tak máme právo ovlivňovat vývoj naší země!“ To, co zní v Evropě banálně, má v tradicionalistickém Jemenu téměř revoluční příchuť – ač…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].