Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chceme pochopit velký třesk

Královský astronom Sir Martin Rees (64) patří k nejznámějším současným světovým vědcům.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Královský astronom Sir Martin Rees (64) patří k nejznámějším současným světovým vědcům. Je profesorem na Univerzitě v Cambridge, držitelem Crafoordovy ceny, udělované v oborech, na něž se nevztahuje Nobelova cena, prezidentem Královské společnosti, což je nejprestižnější pozice v britské vědě. Profesor Rees se zabývá mj. výzkumem černých děr, formování galaxií a fyzikou vysokých energií. Je autorem řady populárně-vědeckých publikací, česky vyšly například knihy „Náš neobyčejný vesmír“ či „Pouhých šest čísel“. Značný rozruch vzbudila jeho kniha „Naše poslední hodina“, v níž se zamýšlí nad nebezpečími, která hrozí současné civilizaci.

Astrofyzikální měření v minulých letech potvrdila, že se vesmír skutečně zrodil ve velkém třesku. Určila také velmi přesně, kdy k tomu došlo: před necelými 14 miliardami let. Lze tedy říci, že teď už skutečně rozumíme tomu, jak vesmír vznikl?

Lze říci jen to, že s důvěrou můžeme sledovat historii vývoje vesmíru až k malým zlomkům sekundy po velkém třesku. A že nacházíme nefalšované důkazy o tom, že se náš vesmír postupně vyvinul z těchto hustých žhavých počátků. Ale každý pokrok přináší další otázky. Když teď máme tyto informace o stavu vesmíru velmi krátce po jeho vzniku, musíme se ještě naléhavěji ptát, co se stalo přímo na počátku samém, jaké přírodní zákony tehdy vládly.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].